mielona kawa arabica

Zwykło się sądzić, że jeśli korzystna kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Czemu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa arabica czy robusta
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, dlatego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dokładnie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.