prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, lecz też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel i piękne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

dobra kuchnia polska w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo przepysznych regionalnych składników – podróżnicy zazwyczaj wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o dużo odpowiedniej poznać Kraków i jego okolice.